Попит на веганське харчування в Україні щорічно збільшується в два рази за рахунок нових споживачів. Така оцінка базується на кількості відкритих спеціалізованих закладів, онлайн та громадських проектів, розповідає Рудольф Краєвський, засновник і генеральний директор мережі веганських кафе.

Він змальовує портрет українського вегана. Це людина в діапазоні 13-50 років (найбільша група – 18-35 років), як правило, самодостатня, часто – з гарною освітою та достатнім життєвим досвідом, аби взяти на себе таку відповідальність.

Найпопулярніша їжа серед веганів, за спостереженнями Краєвського, — рол в лаваші з різноманітними соусами. Вони споживають салати, овочі, фрукти, горіхи.

Такої продукції в українському продовольчому кошику приблизно половина. Але в обсягах її недостатньо. Тому 90% того, що їдять українські вегани, є імпортною продукцією. Особливо не в сезон, повідомляє agroinsider.

Хоча перші кроки до задоволення веганського попиту вже робляться, констатує фахівець.

«У нас є постачальник в Київській області. У літній сезон він вирощує грунтову листову культуру — зелень, капусту, прянощі, а взимку переходять на теплиці. Є й інші локальні виробники в Київській області з великими обсягами виробництва. Вони працюють на елітні ресторани з продукцією високої якості, постачають салат, той же мікрогрін. Є кілька виробників батату. І, природно, садові культури — горіхи, яблука, фрукти і ягоди», — розповів він.

До слова, раніше повідомлялося, що саме веганські страви можуть стати харчуванням майбутнього. Принаймні, про це свідчать продукти, які були представлені на SIAL Paris 2018, найбільш інноваційній виставці їжі та напоїв.

Серед нових продуктів — spire, італійський веганський снек на основі спіруліни, гороху та рисового борошна. Або Cheese it! Це харчова суміш на основі молотих кеш’ю (60%), агару, картопляного крохмалю, дріжджів, солі та лимонної кислоти. При змішуванні цієї суміші та аквафаби (відвар бобових) виготовляється веганський сир.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.