Фото: euroradio

Польський мельник Єжи Висоцький створив біорозкладаний посуд із зернових висівок: різного виду тарілки, вилки, і навіть ніж для прийняття їжі. Як пише euroradio, на розробку продукту пішло кілька років.

Перш за все, Висоцький хотів створити посуд для грилю. Ця ідея спала мельнику на думку, коли він бачив, як висівки змішуються з водою і утворюють тверді грудочки.

«Я експериментував 5 років: скільки висівок, скільки води, скільки водяної пари, і під яким тиском це все спресувати, щоб отримати міцний продукт», — розповідає поляк. І додає, що машини для виробництва спорудив теж сам.

Тарілки вийшли легкими, гладкими. Вони не розм’якають під впливом їжі. А після обіду такий посуд можна просто згризти.

На свій винахід Висоцький отримав три патенти, а ще – фінансову підтримку фонду ЄС у розмірі понад $500 тис.

Він розповідає, що висівки – скоріше побічний продукт у Польщі. Їх виходить багато, а купують неохоче. Тому подібне застосування виявилося дуже доречним.

До слова, в природному середовищі тарілка з висівок розкладається протягом 30 днів. Тому якщо виявиться не смачно — її можна не з’їдати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.