За органічну продукцію європейці оптом заплатять на 30% дорожче, ніж за звичайну. Наприклад, органічну малину торік туди можна було продати по €2,05. Цього року — близько €1, але тут більше спрацював фактор перевиробництва, розповідає в інтерв’ю ЧЕline фермер Олексій Лимар.

Для порівняння, в Україні органічну малину в умовах надврожайного року купували по 8-17 грн/кг, залежно від сорту та якості.

«І це при тому, що за виборку малини з поля треба платити 8-10 грн», — уточнює Лимар.

Фермер розпочав займатися органічним виробництвом з 2016 р. Сертифікував свої землі і зараз повним ходом закладає органічні ягідники — порічку, малину тощо.

Аби збувати вирощене в ЄС, виробник приєднався до кооперативу. Розповідає, що продають в основному в Німеччину та Данію, незначні об’єми йдуть до Канади, США.

«В Україні є виробництво, але зовсім немає споживання», — скаржиться Лимар. І додає, що органіка на вітчизняному ринку часто сприймається як обман. Тому на часі — розвивати культуру споживання.

Нагадаємо, раніше ми писали, що закинуті яблучні сади в Україні почали сертифікувати як органічні дикороси, а вирощене продають в ЄС.

До слова, високий попит на імпортні органічні продукти в ЄС зумовлений тим, що потреба в органіці там зростає набагато швидше, ніж площі під таким виробництвом. Це відкриває українським виробникам велике поле для діяльності. Наприклад, лише підприємства, сертифіковані за системою «Органік стандарт», за останній рік експортували в ЄС 160 тис. т продуктів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.