Міжнародна торгова зернова коаліція (IGTC) та Асоціація торгівлі зерном (GAFTA) висловили Україні підтримку у питанні регулювання експорту пшениці до Індонезії.

Зокрема, йдеться про вимогу «прожарювати» кожну експортну партію зерна перед відправкою до Індонезії при температурі 70-80 градусів протягом 10-20 хвилин.
Нібито, це допоможе позбутися грибка Tilletia. Проте ефективність такого методу не доведена, повідомляє Українська зернова асоціація.

Складність полягає у тому, що портові термінали не мають обладнання, на якому можна було б провести таку процедуру. Крім того, це збільшить вартість самої пшениці, а якісні показники – навпаки, впадуть. Термічна обробка призводить до затемнення зерна, а також впливає на білок та клейковину.

В асоціації зазначають, що протягом 2 тижнів рішення щодо вимоги термічної обробки зі сторони Індонезії має ухвалити фітосанітарний комітет IGTC.

«Важливо й те, що це взяли на контроль в GAFTА, адже вони мають великий досвід в питаннях торгових/не торгових бар’єрів», — додає Сергій Іващенко, в. о. виконавчого директора УЗА. 

Отже, на думку фахівця, Україна має позитивні передумови вирішення даної проблеми.

За експертною оцінкою суперечливої вимоги УЗА звернулася до ADMMills,  Інституту досліджень ім. Макса Руберна (MRI) у Детмольде, в Німеччині, який працює у галузі захисту здоров’я споживачів у секторі живлення, та до  Schuttmuhle Berlin – компанії Goodmills Germany Group, яка щорічно переробляє біля 2,7 млн т зерна на європейських млинах.

Всі троє зазначили, що грибки Tilletia часто присутні в зерні по всьому світу, яке застосовують для переробки на борошно. При цьому термічна обробка пшениці задля знищення грибків є невірним шляхом для їх усунення.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Індонезія стає найбільшим імпортером пшениці у світі, витісняючи з цієї позиції Єгипет.

В тому числі, Індонезія стала і найбільшим експортером української пшениці, імпортувавши у минулому сезоні понад 13% загальних об’ємів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.