Найдорожчі інгредієнти для борщу в Україні — в Одеській, Закарпатській області та Києві. Найдешевші — в Терпопільській, Житомирській та Дніпропетровській. До такого висновку дійшли в Асоціації постачальників торговельних мереж.

Фахівці порахували вартість приготування страви у кожному окремо взятому регіоні. Ціна формувалася, виходячи з традиційного переліку інгредієнтів: свинина – 600 г, картопля та буряк – по 500 г, капуста – 300 г, морква та цибуля – по 200 г, томатна паста – 3 столові ложки, вода питна – 3,5 – 4 л, лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметана – 250 г.

Виявилося, що зварити борщ в Одеській області коштуватиме 105 грн, тоді як в Тернопільській області – лише 91 грн. Різниця у вартості складає 14 грн, або 13%.

В розрізі окремих інгредієнтів свинину найдорожче буде купити в Києві та Одеській області – майже 77 грн за 600 г, пише на своєму Facebook Олексій Дорошенко, голова асоціації. На Тернопільщині, наприклад, це м’ясо коштуватиме лише 65 грн.

Півкілограма картоплі найбільше потягнуть в Донецькій області – 4,3 грн. Натомість в Рівненській, Тернопільській і Чернігівській вартість складе 2,5 грн.

Буряк найдорожчий на Закарпатті — майже 10 грн/кг, найдешевший у Київській, Полтавській і Сумській областях – 7 грн/кг.

Чималу частину вартості страви займе сметана. Її вартість теж буде відрізнятися залежно від області: якщо на Херсонщині 250 грамів коштуватимуть 15,5 грн, то у Львівській області – 12,6 грн.

Експерт порівнює, що на початок березня вартість борщу була значно меншою. Тоді найдорожчий борщ можна було приготувати на Закарпатті – 99 грн, у Києві – 95 грн і на Одещині – 94,5 грн. Трійка «лідерів» за 8 місяців не змінилась, тільки місця між собою розподілили по-іншому.

А ось трійка регіонів, де можна приготувати найдешевший борщ, вісім місяців назад виглядала так: Волинська область – 82 грн, Донецька – 84 грн і Львівська – 86 грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.