Банки готові кредитувати до 70% виробничих витрат кожного окремого аграрного господарства. Більше — вже перекредитування, а це навіть гірше від недокредитованості. Про це в інтерв’ю agravery розповів Олексій Волчков, заступник голови правління з корпоративного бізнесу ПУМБ.

«Є нормативи навантаження на гектар. Вони різні для різних кліматичних зон і різних культур. Значення має територія господарства, якість ґрунтів, технологія, персонал, плани потенційної врожайності та інше», — пояснює фахівець.

Але прийнятним рівнем, за його словами, є фінансування до 60-70% собівартості виробництва. Наприклад, при собівартості у 20 тис. грн на гектар допустимим буде кредитне навантаження до 12 тис. грн.

«Якщо компанія хоче витратити більше, ми починаємо її відмовляти від цього», — говорить Волчков.

За його словами, банки вже навчилися працювати з агросектором. Особливо з компаніями, які вирощують та продають зерно чи олійні. Цей ринок для них зрозумілий, зернові дають швидке повернення інвестицій.

Складніше — з тваринництвом. В основному українське м’ясо йде на локальний ринок, де все впирається в низьку платоспроможність населення. Тому прибутковість тваринництва дуже циклічна, її непросто передбачити.

Але і на тваринництво можливо отримати кредит. Як і на ягоди, фрукти, чи то навіть виробництво йогуртів. Потрібно лише довести дві речі. Перша — «я вмію це зробити». Друга — я можу це продати.

І ще — це вже рахують банки — витрати на виробництво повинні бути меншими за виручку, додав представник банку.

До слова, досі основним джерелом фінансування капітальних вкладень у сільському господарстві є власні кошти бізнесу. За розрахунками експертів, вони сягають приблизно 70% інвестицій.

На банківський сектор зараз доводиться лише 7,5% (проти 8,8% у 2014 р.).

Нагадаємо, раніше AgroDay повідомляв, що сільське господарство отримує втричі більше інвестицій, ніж харчпром.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.