Госпродпотребслужба починає проводити перевірки торгових точок раз на півроку, повідомляє сайт відомства з посиланням на слова голови Володимира Лапи.

У зв’язку з прийнятим ще навесні законом, що поновлює перевірки бізнесу Держпродспоживслужбою, на які кілька років діяв мораторій, Уряд затвердив періодичність планового контролю різних галузей.

«Тобто, ми вже можемо виходити на перевірку, не тільки реагуючи на скарги споживачів, а проводити планові перевірки операторів ринку харчової продукції, — говорить Лапа. — Наголошую, що служба не проводить жодних “рейдів” щодо перевірки продуктів. Ми ведемо системну роботу».

Однією з підстав для проведення позапланової перевірки підприємства може бути доручення Прем’єр-міністра. Також Держпродспоживслужба зобов’язана провести перевірку, якщо вона отримала обгрунтовану скаргу споживача.

Наприклад, якщо людина стикається з фальсифікатом, їй потрібно написати скаргу, щоб почалася перевірка. “Дивно, але виявилося, що це чомусь дуже складно зробити», — зазначає Лапа.

Сьогодні за фальсифікацію передбачений штраф від 5 до 12 мінімальних зарплат, і це, на думку Лапи, несерйозна сума для великого підприємства. До того ж штраф призначається, тільки якщо фальсифікат «несе загрозу життю і здоров’ю людей».

Глава Держпродспоживслужби сподівається, що найближчим часом в законі з’явиться норма, коли 15 мінімалок доведеться платити просто за сам факт фальсифікації.

Але основною відповідальністю за неї має бути навіть не штраф, каже Лапа, а відкликання продукції з ринку і необхідність його перемаркування, що принесе виробнику ще більші збитки.

Обов’язково в цьому випадку і оприлюднення назв виробників – іміджеві втрати не менш важливі, ніж покарання штрафом. А в разі, якщо підробка ще й шкідлива для життя і здоров’я, інспектор може призупинити роботу підприємства на 10 днів — до суду.

Як ми повідомляли, Держпродспоживслужба обіцяє провести в Києві масові перевірки всіх продуктів харчування на відповідність параметрам безпеки. Інспектори планують відвідати понад 400 об’єктів, відібрати проби і направити на дослідження в лабораторії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.