Найгостріша проблема виробництва органічних аграрних продуктів в Україні — невизначеність з регулюванням ГМО, публікує «Інфоіндустрія» думку Андрія Пилипченко, керуючого директора і засновника агропромислової групи «Арніка.

Як показує практика його компанії, сусідні з нею господарства сіють ГМ-сою, і «Арніці» доводиться створювати буферні зони, що досягають 600 м. На цих величезних площах також могла б рости органіка, але оскільки вони змушені залишатися порожніми, компанія зазнає збитків.

Другим істотним фактором, що гальмує органічне виробництво, на думку Пилипченка, є недосконала логістика, причому з об’єктивних причин.

Мовляв, компанія може швидко відвантажувати продукцію на залізницю, але цей процес зводить нанівець брак сертифікованих органічних елеваторів в портах. За словами Пилипченко, багато виробників органіки «фактично відсікаються від портової перевалки».

Нарешті, третя проблема – демпінг з боку казахських виробників. Їх низькі ціни буквально обрушили європейський ринок органічного льону, сочевиці та інших продуктів. Умови, в яких працюють українські та казахські виробники відрізняються як небо і земля.

У Казахстані дешевша орендна плата за землю, 50% вартості пального їм компенсує держава. При цьому всі вантажі з території Казахстану йдуть до Європи транзитом через Україну.

Як ми повідомляли раніше, до кінця 2018 року число операторів ринку аграрної органічної продукції в Україні перевалить за 600, зараз їх 585.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.