Зміна клімату та постійні посухи в південних регіонах змушують аграріїв шукати альтернативні культури для вирощування, — як то, наприклад, сорго. Про це Agravery розповіла Тетяна Адаменко, керівник відділу агрометеорології українського Гідрометцентру.

«Сувора атмосферна посуха, яка часто поєднується із ґрунтовою у період активної вегетації культур, має ймовірність 90% на більшій частині території Південного Степу. Кількість днів із суховіями за теплий період (квітень-жовтень) становить 20-33 (в прибережній зоні 3-11), тому заміна традиційних культур є надзвичайно актуальною», – пояснює фахівець.

Спочатку до вирощування сорго почали приглядатись якраз на півдні, далі – великі та середні агрокомпанії з інших областей. Вони називають сорго «верблюдом пустелі серед рослин» – воно вимагає вдвічі менше води, ніж кукурудза, тому може рости в степовій і лісостеповій зонах, даючи високі врожаї. 

Руслан Голуб, власник «ТАК-Агро», розповідає, що сіяти сорго в Одеській області почали як альтернативу кукурудзі. Через спеку останньої подекуди збирали всього 8 ц/га.

«Зараз ввели сорго, збираємо 4-4,5 т/га і цього достатньо. Ми там не можемо поставити систему поливу, бо нема джерела води. Обираємо ті культури, що підходять регіону, і хоч якось економічно обґрунтовані», – говорить він.

Сергій Касьянов, голова ради директорів KSG Agro, також додає, що сорго стало прекрасною альтернативою традиційним культурам у кормах для тварин.

«По енергетичній цінності зерно і зелена маса сорго нічим не поступаються кукурудзі, а за кількістю протеїну навіть перевершують її», – зазначив він.  

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що рентабельність виробництва сорго в Україні може скласти не менше 200%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.