Єдиний в Україні гранулятор хмелю, встановлений на виробничих потужностях «Хопштайнер Україна», вийшов з ладу. Про це повідомляє agronews.ua з посиланням на учасників ринку та інформацію, отриману від самої компанії.

Перед виробниками хмелю постало питання – чекати ремонту обладнання чи перенаправляти цьогорічний врожай на переробку до інших країн. Останнє може суттєво підняти ціни на хміль, а отже пивовари понесуть додаткові витрати.

Гранулятор хмелю зламався ще кілька місяців тому, якраз напередодні отримання нового врожаю. В «Хопштайнер» говорять, що поломка серйозна. Скільки часу займе її усунення, невідомо.

Хміль можна зберігати і в негранульованому вигляді — в холодильнику протягом 9 місяців. Проте гранульований продукт не втрачає якості значно довше, 1-2 роки.

Зазначається, що гранульований хміль вітчизняного виробництва зазвичай використовують малі та середні виробники, які займають приблизно 10% пивного ринку. Натомість великі компанії з іноземним капіталом закуповують хмелесировину за кордоном — в Німеччині, Великобританії, США та навіть в Австралії.

Звичайно, це обходиться в 4, а то й у 5 разів дорожче. Проте така сировина більш якісна , а інколи й незамінна, якщо справа стосується специфічних ароматичних сортів, що ростуть лише на певних територіях.

До слова, «Хопштайнер Україна» почала займатися грануляцією хмелю на Житомирщині ще в 2010 році. На той час переробні потужності мав також «Укрхміль», але в 2012 р. підприємство збанкрутувало.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.