Виробництво молока в Україні в 2018 році складе 10 млн т, що приблизно відповідає рівню минулого року. Але молочна галузь «побачить» тільки близько 4 млн т, що надходять на переробку. Про це у своєму Telegram-каналі ділиться Максим Фастєєв, аналітик молочного ринку «Інфагро».

Тобто, за його підрахунками, офіційна товарність в галузі складає всього 40%. Але це в цілому по Україні. У професійних молочних ферм рівень товарності сягає 94%.

Останні в основному і забезпечують сировиною переробників. «Решта 6 млн т – це власне споживання населенням, базари, корм і приписки райадміністрацій», — пояснює аналітик.

За його оцінками, потреба українського ринку в якісних молочних продуктах в 2018 р. складе 3 млн т (2,8 млн т від переробленої сировини і ще 0,2 млн т доведеться на імпорт в молочному еквіваленті).

Експорт молока з України в 2018 р. складе 1,2 млн т в еквіваленті сирого молока. Фастєєв акцентує, що ця цифра практично ідентична для останніх 10 років.

«Звідси простий розрахунок: кожен 4-й кг молока, яке надійшло на переробку, призначений для експорту», — відзначає він.

Згідно з підрахунками, 75% цього експорту становить масло, сухе знежирене молоко, сир та сирний продукт.

До слова, за січень-жовтень 2018 р. у грошовому еквіваленті на зазначені продукти припало приблизно 67% від загальних поставок на зовнішні ринки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.