В Україні є всі умови для пивоваріння, в тому числі, власна сировина. Однак за якісні імпортні інгредієнти виробникам доводиться переплачувати в три, а то і в п’ять разів. Це позначається і на ціні кінцевого продукту.

«Наприклад, якщо солод вітчизняного виробництва коштує 13 тис. грн за тонну, то німецький солод того ж сорту коштуватиме 32 тис. грн за тонну, а закордонний хміль — в 4-5 разів дорожче», — цитує agroportal Ігоря Кисіля, керуючого пивоварнею «Уманьпиво».

Він зазначає, що в основному пивні підприємства імпортують хміль — з Німеччини, Великобританії, США і навіть з Австралії. Цей інгредієнт для пива нічим не заміниш, особливо якщо справа стосується специфічних ароматичних сортів, які ростуть лише на певних територіях.

Інших складових пива вистачає і власного, українського виробництва.

Кисіль також зазначає, що останнім часом в Україні, як і в світі, відзначається попит на крафтове пиво і напої локальних виробників.

«По-перше, у більшості малих і середніх пивзаводів краща сировина, а тому і краща якість, — пояснює він. — А оскільки обсяги виробництва невеликі, легше контролювати кожен етап виробництва, простежувати якість виконання технологічних процесів».

До слова, поки локальні виробники займають всього 7-8% пивного ринку України. Решта 90% припадає на промислові підприємства.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.