В 2017 р. Україна експортувала 5 тис. т органічних яблук, роком раніше — 1 тис. т. Про це на конференції розповів Іван Гавран, провідний фахівець з сертифікації, керівник відокремленого підрозділу в м. Одеса компанії «Органік-стандарт».  

За його словами, переважно це яблука зі старих закинутих садів. Їх сертифікують як дикороси, а далі продають зібране до Євросоюзу.

«Все просто – прийшли в кінці сезону, зібрали, сертифікували, відправили», — говорить Гавран. Причому експортуються і свіжі фрукти, і перероблені на концентрат.

Взагалі, переважна кількість органічного експорту в ЕС серед плодоовочевої групи — дикороси. Цьому процесу є свої передумови, в тому числі, відсутність контролю з боку держави, пояснює фахівець.

Однієї лише чорниці експортується 3-4 тис. т. Ожини, звісно, менше. В цьому році її продали 200 т. Також експортується журавлина.

Теоретично є можливість сертифікувати експорт горіхів як органічних дикоросів. Але цьому заважають «спеціальні» умови на митниці, додає Гавран.

До слова, високий попит на імпортні органічні продукти в ЄС зумовлений тим, що потреба в органіці там зростає набагато швидше, ніж площі під таким виробництвом. Це відкриває українським виробникам велике поле для діяльності. Наприклад, лише підприємства, сертифіковані за системою «Органік стандарт» за останній рік експортували в ЄС 160 тис. т продуктів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.