Україна може перетвориться з імпортера столового винограду в його експортера. Вже зараз по мірі того, як насичуються інші сегменти плодоовочевого бізнесу, у нас спостерігається зростання виробництва винограду, а разом з ним скорочується імпорт.

Аналітики east-fruit констатують, що з серпня по жовтень 2018 р. порівняно з аналогічним періодом минулого року Україна знизила імпорт винограду на 20%. Хоча ціни, пропоновані імпортерами, були дуже привабливими.

Про перспективи нарощення власного виробництва свідчить і зростаючий попит на саджанці столового винограду.

Однак фахівці зазначають, що в Національному реєстрі дуже мало дійсно перспективних і сучасних сортів, що не дозволяє галузі розвиватися більш активно.

Все ж зниження цін на яблука і ягоди стимулює фермерів шукати альтернативи. І вони все більше уваги звертають на столовий виноград, особливо в південних регіонах. Також садівники активно відвідують Молдову, переймаючи досвід вирощування, упаковки та зберігання винограду.

Враховуючи, що сама Молдова експортує в рік близько 80 тис. т винограду, перспективи України виглядають цілком оптимістичними, підсумовує видання.

Раніше повідомлялося, що фермери на півдні України навчилися ефективно зрошувати виноградники в умовах посухи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.