Урожай цукрових буряків в цьому році складе приблизно 13,8 млн т. На даний час зібрано 12,3 млн т, із яких 9 млн т уже переробили на цукор. Про це в ефірі AgroFM розповів Василь Долінський, аналітик сировиних ринків та сільського господарства НАЦУ «Укрцукор».

Він зазначає, що нині викопано 90% площ під культурою. І викопали б усе, але через проблеми з гнилями коренеплоди не так добре зберігаються, як у минулі роки. Буряк кагатують не довше, ніж на 5 днів, інакше починає швидко псуватися. Частіше працюють «з коліс» — копають і відразу везуть на завод.

Поки що погода не перешкоджає збиранню буряків. Зупинити копання може хіба що високий сніговий покрив чи проблеми з логістикою.

Та й осінь видалась вдалою. Буряк чистий, забрудненість на рівні 8% — майже як в європейських господарствах.

Фахівець звертає увагу, що через дощове літо коренеплоди мають невисоку цукристість – десь 16,3% (приблизно на 7% нижче минулого року). Натомість демонструють максимальну врожайність.

Мінагрополітики декларує вихід з гектара на рівні 49,1 т, опитані «Укрцукром» господарства називають не менше 50 т/га. «Деякі мають 70-80 т/га — як то «Галичина захід» «Західний буг», «Кищенці», ПСП «Нива» та інші, — розповідає Долінський. — Дехто говорить, що може вийти на 100 т/га на окремих полях».

За його словами, якогось однакового «рецепту» отримати надвисоку врожайність немає. У кожного господарства свій підхід. Вони активно їздять в бізнес-тури, переймають технології, знаходять унікальні рішення. Вміють вирощувати буряк на крапельному зрошенні, на дощуванні, вносять рідкі добрива аплікаторами.

«Є фермери, які вирощують 1500 га цукрових буряків і з них жодного гектару не ореться», — додає фахівець.

В цілому він прогнозує, що виробництво цукру в Україні цьогоріч сягне 1,8-1,85 млн т. Але до завершення збирання про конкретну оцінку говорити зарано.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.