На українському ринку активізувалися імпортери в пошуках картоплі для виготовлення чіпсів. Проте дефіцитного товару не вистачає навіть для власних переробників. Бульби скупають прямо з грядки, йдеться у матеріалі agravery.

Запити на сировину для снеків уже неодноразово надходили з Македонії та Албанії. Як вважає Оксана Руженкова, виконавчий директор Асоціації виробників картоплі (АВКУ), експорт до цих країн міг би стати безпрецедентною можливістю для України заявити про себе.

«Якщо знайдеться бодай одна компанія чи трейдер, яка погодиться зібрати партію у 4000 т, яку замовляють переробники, то і інші гарні пропозиції з’явились би», – стверджує Руженкова. 

За її розрахунками, достатній об’єм для експорту спільними зусиллями можуть сформувати 4-5 господарств.

Однак Тетяна Гетьман, аналітик плодоовочевого ринку, вважає, що річ навіть не в обсягах. Кооперація має починатись з вирощування картоплі однорідної якості — за однією технологією, з однакового насіння, з використанням однакових ЗЗР та добрив. Тобто, доведеться робити все так само, як це чинять кооперативи в Європі.

Тим часом самі виробники рухатися в напрямку експорту не поспішають. Якісної картоплі чіпсових сортів в Україні обмаль, її «з рук» забирають переробні заводи за зразок «Крафт Фудс Україна» чи «Клуб Чіпсів».

«Ціна у Європі на чіпсову картоплю майже не відрізняється від  української. Мороки із експортом та документами жодної. Картоплю викопав, її навіть зберігати не довелось – усе відразу забрали переробники», – розповідає Валентин Плакся, очільник ФГ «Журавушка».

Не вірить у можливості швидкого налагодження експорту і Денис Стаценко, керівник «Поліська картопляна компанія». За його словами, ситуативні поставки у ту ж Македонію значної вигоди не дадуть, а капіталовкладення для налагодження експорту – неабиякі.

«Аби стати стабільними експортером в Європу, потрібно щонайменше 3-5 років роботи. Їздити і домовлятися з компаніями, робити тестові партії», – пояснив він.

Раніше АВКУ прогнозувала, що цьогорічний врожай бульби буде вищим, аніж минулого року, незважаючи на скорочення посівних площ на 10-15%. Проблеми європейських картоплярів України не торкнулися, професійні картоплярі навіть по 45-50 т/га. Найменше — 25-30 т — накопували на Житомирщині.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...