Українським виробникам органічного борошна і круп не вистачає сировини. Все краще йде на експорт, в країні лишається посереднє за якістю, причому за цінами вище експортних. Про це у своєму блозі на «АПК-Інформ» розповідає Тетяна Друзь, аналітик ринку.

Зокрема, ціна для внутрішнього ринку може бути вища експортної на 10-15%, а інколи й того більше.

За словами експерта, більш високу ціну постачальники аргументують низькими обсягами замовлення.

Тому як варіант вирішення проблеми підприємствам пропонують об’єднається і спільно закуповувати великі партії сировини. Або ж імпортувати органічні круп’яні культури з сусідніх країн.

Однак, як зазначає Друзь, остання можливість існує лише в теорії. «Як показав досвід одного з переробників, казахи, дізнавшись про дефіцит сировини в Україні, запросили за свій товар (теж не кращої якої якості) ціну, яка з урахуванням доставки виявилася ще менш привабливою», — розповідає вона.

Крім того, зазначає експерт, спостерігаються складнощі з органічною олійною сировиною, особливо з високоолеїновим соняшником. Основна з них – космічні витрати на логістику розрізнених партій.

До слова, найбільша кількість переробних підприємств в органік-секторі виробляють саме крупу. Їх 15. Це пов’язано з відносною простотою процесу, а також частотою споживання продукту.

Раніше повідомлялося, що 98% вітчизняної органічної продукції йде на експорт. За кордоном її ціна в п’ять разів вища, ніж в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.