У більшості українських господарств як попередник озимої пшениці масово використовується соняшник, повідомляє AgroTimes з посиланням на інформацію Олександра Іващенка, академіка НААН.

Цього не рекомендують робити ні старі, ні нові наукові розробки, підкреслює вчений, однак сьогодні це стало поширеною практикою в Україні, і наслідки можуть бути сумними.

«Перш за все, посіви соняшнику сильно попередньо висушили грунт на глибину майже 2 метри, — пояснює Іващенко. — Майбутні посіви пшениці реально і традиційно не отримали необхідного основного внесення ні мінеральних, ні органічних добрив. Це питання важливе, тому що особливо розраховувати протягом десятків років тільки на природну родючість виснажених чорноземів не доводиться».

За даними Іващенка, від практики висаджування соняшнику за останні 20 років вміст гумусу в ґрунті по всій країні впав більш ніж на 0,5%. Це майже шоста частина всіх його запасів.

Згідно з дослідженнями Інституту здоров’я рослин, за останні 100 років цей показник впав з 12% до 4%.

При цьому добрив позбавлений кожен другий гектар ріллі, оскільки українські фермери на відміну від європейських вносять їх втричі менше черз проблеми із закупками агрохімії і не в змозі досягти рівня врожайності Євросоюзу.

За роки незалежності соняшник став основною культурою, що примножує український аграрний експорт.

За даними Степана Капшука,гендиректора асоціації «Укроліяпром», за 20 років Україна збільшила виробництво соняшникової олії більш ніж в 15 разів, а його продажу за кордон — майже в 30 разів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.