Ізраїль — одна з провідних країн по технологіям виведення сортов і вирощування томатів, пише AgroNews.

Наприклад, ізраїльське насіння помідорів високо цінується в усьому світі за якості, завдяки яким томати можна успішно транспортувати.

“Ми розробляємо насіння, яке коштує більше за унцію, ніж золото”, — говорить експерт з томатів Хаїм Д. Рабінович, професор Інституту рослинництва і генетики сільського господарства Єврейського університету в Єрусалимі.

AgroNews представляє ТОП-5 інновацій, створених ізраїльськими фахівцями для томатного агро.  

  1. Помідори чері

Хоча і вважається, що цей сорт походить з Південної Америки, батьками його класичного сучасного сорту є вчені Хаїм Рабинович і Нахум Кейдар з агротехнічного факультету Єврейського університету в Реховоті.

У 1973 році вони вивели сорт чері, за допомогою генної комбінації уповільнивши швидке дозрівання звичайних помідорів в умовах ізраїльської спеки.

Професор Нахум Кедар

Чері, що збереглися з давніх часів, виродились у бур’яни і втратили неповторний смак і аромат. Їх вдалося повернути шляхом сучасної селекції. Природні чері були ще й не придатні для зберігання, і з цим завданням впоралися ізраїльські вчені.

2. Лікопен

Збір помідорів на лікопенових полях

Разом з вітамінами і мінералами помідори містять лікопен — каротиноїдний фітонутрієнт, який робить їх червоними. 

Лікопен є потужним антиоксидантом, корисним для серця, артеріального тиску, передміхурової залози, кісток і шкіри. Наші тіла найкраще поглинають його, коли ми їмо помідори, змішані з чимось жирним, наприклад, оливковою маслом або сиром. 

Міжнародна компанія Lycored була заснована в Беер-Шеві в 1995 році для виробництва багатої лікопеном олії з екстрактів місцевих томатів. 

Сьогодні компанія експортує їх та натуральні барвники в Північну Америку, Європу і Азію як харчові добавки і для медичних цілей.

Lycored експериментує з різновидами помідорів, наприклад, золотими томатами, які містять фітонутрієнти. Вони захищають шкіру від ультрафіолетового випромінювання. 

3. Боротьба з коричнево-зморшкуватим монстром

Останні три десятиліття своєї майже вікової історії The Volcani Agriculture Institute присвятив дослідженням стійкості елітних сортів до хвороб, використовуючи геноміку і біоінформатику.

Наприклад, вчені визначили томатні гени, які містять більше фруктози, ніж глюкози, що в двічі солодше. Завдяки цьому вони знайшли спосіб надати сортам резистентність до вірусу TBRFV, який швидко поширюється по всьому світу. 

TBRFV не впливає на здоров’я людини, але на 50% знижує врожайність помідорів, вони втрачають товарний вид — стають коричневими і зморшкуватими. 

4. Без шкідників, але і без хімії

Ізраїльські експерти в галузі сільського господарства шукають способи уберегти томати від комах і патогенів без потреби їх обприскування хімічними препаратами.

«Ми використовуємо від 8 до 10 різних генів у всіх сучасних томатах, які відповідають за вбудований механізм опору», — каже Рабінович.

Є ще липкі жовті і сині стрічки, що залучають кольором комах і синього відтінку, якого боїться особливий вид цвілі.

В арсеналі вчених доволі знахідок. Але деякі комахи, бактерії і гриби переживають хімічну війну і не всі віруси можуть контролюватися пестицидами. «Ми намагаємося вивести різновиди томатів з генами резистентності до них», — додає вчений. 

5. Стійкість до спеки

Якщо трохи недостиглий зелений помідор помістити в комантне середовище, він стане червоним, але такого не відбудеться при спеці в 30 градусів. Лікопен не виробляється при такій температурі.

При плюс 29 квітки томатів розвиваються неправильно і не дають плодів. Навіть невелике підвищення температури значно прискорює життєвий цикл шкідливих комах. 

Ізраїльські дослідники розробляють насіння томатів, які витримують екстремальну спеку та інші наслідки зміни клімату. Наприклад, збільшення рівня вуглекислого газу і підвищення солоності води.

Шкідники постійно мутують і з’являються нові віруси — тому фронт робіт фахівцям забезпечений на багато років вперед.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.