Американський стартап Finless Foods вже до 2020 року обіцяє всіх нагодувати рибою, вирощеною з пробірки.

Вартість отриманого таким чином продукту не залежить від виду риби, тому компанія взялася відразу за дорогу – блакитний тунець, який так високо цінується в Азії, пише Nikkei Asian Review.

Процес виробництва виглядатиме таким чином: у живої риби відбираються клітини, потім їх культивують в стерильних умовах. В результаті розмноження клітин і буде формуватися штучне риб’яче м’ясо.

Поки єдиним каменем спотикання є дорожнеча процесу. Минулого року на створення прототипу штучної риби компанія витратила приблизно $40 тис. у розрахунку на кілограм. З тих пір витрати виробництва вдалося знизити втричі, але цього все ще мало, щоб запустити масове виробництво.

Цю складність планують вирішити протягом найближчих двох років.

Спочатку споживачам запропонують риб’ячий фарш. Потім будуть виготовляти цілі шматочки, які б підходили для приготування сашимі.

У такої риби будуть свої переваги, адже зараз 30% ділянок рибного промислу зараз вичерпані або занадто забруднені. В організм риби потрапляє ртуть, мікропластик. Натомість штучна риба обіцяє бути безпечною і доступною альтернативою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.