На реалізацію проекту з переробки амаранту знадобиться €4 млн. Про це свідчать розрахунки аналітичної компанії Pro-Consulting.

Найбільше втрат — 40% — піде на обладнання, ще 37% — на закупівлю сировини. Близько 13% затягнуть витрати на виробниче приміщення.

Річна потужність переробки нового підприємства складатиме 3 тис. т насіння. З нього виготовлятиметься масло, екстракт масла, борошно і гранульований корм для тварин.

Згідно розрахунків, рентабельність продажу готової продукції в середньому становитиме 30%, тобто в кожному євро доходу міститиметься €0,3 чистого прибутку.

Окупляться вкладені в створення підприємства кошти менш ніж за 2,5 року (30 місяців) з урахуванням дисконту, що свідчить про високу інвестиційну привабливість проекту, підсумовують аналітики.

До слова, за оцінками учасників ринку, цього року в Україні було засіяно амарантом приблизно 1000 га. Це посухостійка рослина, яка підходить для всіх регіонів. Вона є гарним попередником у сівозміні і покращує врожайність ґрунту. Проте виростити амарант вартує чимало зусиль.

Нині на ринку спостерігається дефіцит амарантового насіння. Товарний амарант купують по 25 тис. грн/т, органічний — 35 тис. грн/т.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.