«Імпак» заклала перший в Україні сад горіху пекан. Про це з посиланням на керівника компанії Сергія Малиновсього повідомляє seeds.ua.

За його словами, мова про «золоту жилу» чи амбітний бізнес-проект не йде. Горіхівництво — не той вид діяльності, де можна швидко заробити. Плодоношення саду необхідно чекати років 7.

Однак будь-який горіховий проект провальним не буде. «Світова ціна на ринку нелущенного горіха становить мінімум долар. Таким чином, гектар саду при будь-якому розкладі може давати $1-2 тис. чистого прибутку», — підраховує Малиновський.

Всього під різними горіхами у «Імпак» 80 гектарів. Вирощують молдавську, українську та європейську селекцію.

Відзначимо, що спроби вирощування горіха пекан і раніше приймалися в Україні. Він значно вище цінується і коштує дорожче волоського горіха. Однак фермери побоюються закладати промислові сади через кліматичні особливості — плоди не завжди встигають дозріти.

«Щоб горіх досягл зрілості, необхідна середньодобова температура плюс 10 градусів і щоб не було заморозків до листопада. А такі умови створюються природою не щороку — приблизно раз на чотири-п’ять років», — цитує «Ореховод» Віктора Жадана, старшого наукового співробітника з селекції та насінництва.

Зараз, наприклад, на території Ізмаїльського лісового господарства є дерева пекана, які ростуть вже більше 60 років, додає видання. А в цілому вони можуть плодоносити і всі 300 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.