В Україні виготовляють ігристе вино, раніше воно називалося шампанським. Але справжнього було і є дуже мало. Про це в ефірі AgroFM розповідає Олександр Луканін, академік Національної академії аграрних наук.

«Вартість наших ігристих вин на європейському ринку складає до півтора євро. Максимум два, більше за них не дадуть», — говорить фахівець.

Найцінніші наші сорти в сегменті ігристих вин в Україні – це брют і сухе. Якщо винороб може виробляти брют і сухе – то це винороб найвищого класу.

Хоча українці звикли споживати переважно напівсолодке. Це пов’язано з традиціями, кліматом та технологіями виробництва, пояснює Луканін.

По-перше, клімат впливає на перелік сортів винограду, які можна вирощувати в Україні, ступінь їх визрівання. Окрім того, раніше не було пластикових контейнерів, щоб виробляти сухе вино. А резервуари нержавіючого металу чи емальовані ніяк не підходили.

Луканін вважає, що смак «радянського шампанського» був нав’язаний споживачам технологами. Вони не могли зробити інакшого. Натомість, наприклад, в Європі не розуміють такого смаку.

Нагадаємо, до 2025 року Україна має відмовитися від найменування «шампанське» і «коньяк». Натомість вітчизняні заводи виготовлятимуть ігристе вино та бренді.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.