
В даний час Європа є найбільшим ринком замінників м’яса, на частку якого припадає 39% їх світового обороту. Щорічно він зростає на 8% і до 2020 року досягне 4,2 млрд євро.
В останнє десятиліття фахівці відзначають значне зростання популярності дієт з низьким вмістом м’яса і без м’яса, а компанії, що виробляють альтернативний рослинний білок, тепер є серйозними гравцями на світовому ринку білка.
Вкрай важливо, щоб фермерам ЄС допомагали адаптуватися до цієї зміни попиту.
За даними агентства Euromonitor, в 2017 році рослинні замінники представляли 12% світового ринку молока, а до 2022 року прогнозується зростання молочних альтернатив до загального обсягу 19 млрд. євро.
Згідно з даними банку Rabobank, в найближчі п’ять років альтернативні білки можуть скласти третину всього попиту на білки в ЄС.
За даними Forbes, в одній з найбільших роздрібних мереж США в Каліфорнії на одній полиці продавалися рослинні гамбургери та пиріжки з яловичиною, і перші користувались не меншим попитом.
А виробник альтернативних яєць на основі бобів мунг, стверджує, що їх продукт «у перший тиждень роздрібних продажів випередив натуральні сирі яйця».
У проекті заміщення тваринного білка рослинним беруть участь найбільші в світі мережі фаст-фудів – McDonald’s, KFC, Quick и Subway. Вони запускають або тестують альтернативні версії своїх популярних м’ясних продуктів.
Оскільки попит на рослинне м’ясо і молоко зростає, основний тягар цих змін прийме на себе сектор тваринництва. Сьогодні це одна з найбільш субсидованих державою сфер агробізнесу.
Але це погане рішення як з точки зору сталого розвитку, так і етики використання коштів платників податків.
Кошти, витрачені на субсидування виробництва та накопичення запасів м’ясних і молочних продуктів, краще спрямувати на допомогу фермерам, які хочуть перейти від промислового тваринництва до рослинництва, яке набуває все більш актуального значення.
Промислове тваринництво є основним джерелом викидів парникових газів і відіграє значну роль в численних екологічних кризах, включаючи деградацію земель, води й повітря та втрату біорізноманіття.
Це також створює загрозу для здоров’я людини у вигляді протимікробної резистентності і поширення хвороб, спричинених харчовими продуктами. Багато хронічних захворювань в ЄС можна запобігти за допомогою рослинних дієт.
Кури і свині є найбільш інтенсивно вирощуваними тваринами і майже повністю залежать від кормів, часто імпортованих з Латинської Америки, що сприяє масовому вирубуванню лісів та втраті біорізноманіття за межами кордонів ЄС.
Водночас потепління клімату та часті посухи є реальною загрозою для тваринників у багатьох країнах.
Олександра Кларк, консультант, Humane Society International (Europe)
Джерело: Euractiv