Ще п’ять років тому цукор був домінуючим у раціоні українців. Зараз на нього доводиться лише 20%, решту 80% складають цукрозамінники: аспартам, сахарин, цикламат і тому подібне. Про це в ефірі AgroFM розповів Володимир Стефанюк, завідуючим лабораторією природних цукрозамінників при Інституті біоенергетичних культур та цукрових буряків НААН України.

За його словами, цукрозамінники широко використовуються при виробництві солодощів та напоїв.

«Вони дешевші та солодші за цукор, тому застосовувати їх вигідніше», — говорить Стефанюк. Але додає, що це небезпечно для здоров’я. Якщо цукор називають білою смертю, то штучні цукрозамінники впливають на організм ще гірше. Зокрема, вони призводять до онко- та психічних захворювань.

Альтернативою можуть стати природні цукрозамінники. Наприклад, більшість країн років п’ять уже як активно використовують стевію.

З того часу попит на неї росте. Якщо раніше тонна сухого листа коштувала $2,5 тис., то зараз за неї готові платити всі $10 тис.

Це робить бізнес на стевії вигідним і для українських аграріїв. Особливо якщо не зупинятися на вирощуванні сировини, а виготовляти хоча б сиропи.

До слова, в Україні уже є приватні плантації стевії в Полтавській, Дніпропетровській, Херсонській, Львівській, Житомирській та Київській областях. На гектарі цієї культури фермери заробляють до $270 тис.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.