Жимолость поки ще рано «хоронити». Найближчим часом ягодою всерйоз зацікавляться переробники. Таку думку в інтерв’ю east-fruit висловив Олег Босий, керуючий партнер «ФруТек».

За його словами, це культура, яку можна вирощувати за відносно бюджетною технологією з мінімальним застосуванням добрив, практично без використання ЗЗР. При цьому збирати урожай можна механізовано.

За біохімічним складом жимолость цілком може конкурувати з дикорослою чорницею, доступність якої залежить від погодних умов і наявності збирачів.

«Крім того, жимолость нарешті включили в ЄС до переліку харчових продуктів. Ймовірно, через кілька років зможемо побачити її на полицях європейських супермаркетів», — додає Босий.

На аргумент про те, що перспективу в жимолості бачать тільки продавці її саджанців, він зазначає, що професійні виробники ягід мають повне розуміння того, що і як вони планують вирощувати. Постачальник посадкового матеріалу може запропонувати на вибір той чи інший сорт, однак навряд чи може переконати закласти непотрібну нікому культуру.

До того ж, в Україні немає розплідників, які вирощують саджанці жимолості в таких обсягах, що це могло б вплинути на ринок, додає фахівець.

«Ми вирощуємо значний обсяг жимолості, але весь цей посадковий матеріал не пропонується до вільного продажу. Він вирощується для окремого проекту, де інвестор має чітку стратегію, розуміння ринку і його потенціалу, а також зусиль, які необхідно докласти для просування цього продукту», — підсумував Босий.

До слова, половину всього виробництва жимолості в Україні забезпечують всього три ферми.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.