Через великий врожай яблук садівникам доводиться продавати високоякісні фрукти за цінами десятирічної давності. Про це йдеться в сюжеті, опублікованому Українською плодоовочевою асоціацією (УПОА).

«На ринки та в мережеві супермаркети десертне яблуко продаємо по 3 грн/кг. І то за такою ціною беруть неохоче», — розповідає Віталій Брезденюк, що має на Вінничині 70 га саду та вирощує понад 10 сортів.

За його словами стільки коштувало яблуко 10 років тому. Зараз аби покривати витрати ціна має складати 6, а то й 7 грн.

За рік лише утримання гектару яблуневого саду обходиться в 60 тис. грн. А ще витрати на закладку та багато іншого.

Фермер говорить, що такого врожаю, як у цьому році, не було давно. Зараз збирає майже 50 кг яблук з одного дерева – рівномірних за якістю, розмірами, та без жодних пошкоджень.

Аналітики теж відмічають зростання врожаю в Україні.

«Цього року будуть збільшуватися обсяги яблука, які фермери будуть намагатися збути на переробні заводи, тому що на свіжому ринку продати такий об’єм дуже складно», – говорить Тетяна Смірнова, аналітик УПОА.

Зараз яблука на переробку здають по 1 грн/кг і навіть дешевше. При цьому вантажівки стоять під заводами по 2-3 дні.

Приберегти яблука до кращих часів, коли ціна на них зросте, можуть хіба що великі фермери, які мають промислові склади-холодильники. Там плоди зберігаються при температурі +1 — +2 градуси цілий рік.

Теоретично, надлишок яблук Україна могла би збути за кордон. «Готові купувати, наприклад, азіати. Інша справа – чи здатні українські садівники запропонувати яблуко потрібного калібру, потрібної якості, пакування», – додає Смірнова.

До того ж, надлишок яблук цього року не лише в Україні, тому імпортерам є з чого вибирати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.