У найближчі 3-4 роки темпи зростання крафтових пивоварень в Україні складуть близько 3% в рік, пише Investor з посиланням на експертів пивного ринку. Правда, якщо цьому зростанню не завадять регулярно зростаючі акцизні ставки, уточнюють вони.

На відміну від падіння обсягів промислового виробництва дешевого пива в Україні, зокрема на 7,4% в 2017 році, крафтовый сектор набирає обертів, хоча його частка на ринку залишається низькою. Минулого року — 1%. Для порівняння: у США цей показник — 12%.

Сьогодні з 125 українських пивоварних підприємств 35 — крафтові. Водночас у Німеччині їх близько 1 тис., а в США — понад 4 тис.

Поки цей бізнес стримує дорожнеча його продукції в порівнянні з традиційним пивом великих компаній.

Все частіше крафтові пивоварні відкривають одночасно з баром, в якому продають пінний напій власного виробництва. В середньому запустити такий заклад, за оцінками фахівців, коштує від $ 200 тис.

Надалі головною статтею витрат стає сировина — хміль. Його вартість буде варіюватися від 6 євро за 1 кг, якщо він імпортний, до 0,5 євро за український.

Як ми писали раніше, поточному сезоні можна очікувати підвищення цін на пивоварний ячмінь. Причина цьому — посилення конкуренції за сировину.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.