У поточному сезоні можна очікувати підвищення цін на пивоварний ячмінь. Причина цьому — посилення конкуренції за сировину. Таку думку в ході конференції висловив Олександр Івашина, регіональний директор з постачання Malteurop Ukraine, передає latifundist.

За його очікуваннями, ціна може зрости на 15-20%.

«Це зростання підтримає підвищення цін на фуражний ячмінь, а також глобальне зниження виробництва ячменю в Чорноморському регіоні», — говорить Івашина.

До слова, пивоварний ячмінь відноситься до преміальної продукції. Переробники нерідко пропонують доплату за сировину високої якості близько 15 $/т.

Однак учасники ринку відзначають, що найчастіше пивоварний ячмінь сіють невеликі фермери під форварні контракти з виробниками солоду. Великі компанії практично не вводять культуру в сівозміну.

Олена Нероба, керівник відділу аналітики і даних MarcoPolo Commodities, розповідає, що ціна на ячмінь зросла на 30%. Баланс був несподівано низький, а попит залишився.

Але що стосується пивоварного, то в Європі він росте краще і є більш якісним.

«Там є попит. У нас попит тільки формується за рахунок крафтових пивоварень. Скажу так: було б вигідно — «Оболонь» вирощувала б, а не продавала землі», — додала Нероба.

До слова, в Україні пивоварний ячмінь вирощують в 13 областях, в основному західних і центральних, частково — північних. Його виробництво вимагає певних природно-кліматичних умов і агротехнологій, що відрізняються від застосовуваних для фуражного ячменю.

Найбільші посіви пивоварного ячменю розташовані в Київській, Тернопільській та Хмельницькій областях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...