Українське аграрне виробництво не попри, а завдяки негативним факторам є конкурентоспроможним у світі. Таку думку висловив Павло Коваль, генеральний директор Української аграрної конфедерації (УАК), передає «Інфоіндустрія».
За його словами, навіть при поточному рівні продуктивності базових ресурсів та технічній ефективності наші аграрії є дуже конкурентоспроможними на більшості зовнішніх агроринків. Причиною цьому слугують в основному три фактори, два з яких є негативними.
По-перше, відсутність ринку землі. Завдяки цьому фактору в Україні неадекватною є орендні платежі за землю та прослідковується висока продуктивність аграрного виробництва. При цьому, для конкурентоспроможності цей фактор грає позитивну роль.
По-друге, неадекватна зарплата в аграрній сфері.
Коваль говорить, що приміром у Німеччині фермер не стане скорочувати виробничі витрати, які там набагато вищі, ніж в Україні, в ущерб урожайності. У нашій же країні аграрії не можуть профінансувати їх на такому рівні. Але, навіть при 50% врожаю, завдяки погодним умовам вітчизняні аграрії можуть бути конкурентними у світі.
Третій і єдиний позитивний фактор, що дозволяє українським сільгоспвиробникам бути конкурентними на світових аграрних ринках, — це масштаби. За словами Коваля, на сьогоднішній день у нас зростає кількість підприємств, які можна класифікувати як середні, і це позитивний факт.
Проаналізувавши діяльність аграрних підприємств за дворічний період, аналітики УАК дійшли висновку, що українські аграрні підприємства укрупнюються, тобто скорочується їх кількість, але збільшується земельний банк.
Виходячи з цього, прослідковується цікавий тренд: ефективність малих підприємств зменшується, підприємства із зембанком до 10 тис. га виробляють майже 70% ВВП, а агрохолдинги — до 22-25% ВВП.
У якості вирішення нагальних проблем галузі Коваль пропонує на державному рівні не вирощувати монополістів та подбати про розвиток конкуренції, а не корупції.