Період окупності фруктосховища в Україні складе 49 місяців або трохи більше 4 років. До такого висновку прийшли в аналітичній компанії Pro-Consulting.

Аналітики розробили бізнес-план будівництва сховища, передбаченого для одночасного зберігання 1000 тонн яблук і винограду. Вони зазначають, що такий об’єкт можна розташовувати фактично у будь-якому регіоні, але краще вибирати місцевість, де зосереджено багато садів.

У створення сховища інвестору необхідно буде вкласти $ 1,7 млн . Найбільше з них, 44%, піде на проектні та будівельні роботи, 20% — на придбання техніки та обладнання і 34% — безпосередньо на закупівлю фруктів для зберігання та наступної реалізації.

У Pro-Consulting порахували, що зараз в країні функціонують сховища, здатні зберігати фрукти загальним обсягом 335 тис. тонн, а це становить лише 80% від потреби.

Причому, серед них мало вузькоспеціалізованих. У більшості випадків власники приймають на зберігання та інші продукти харчування, забезпечуючи 100% завантаження складу. Тому для фруктів залишається ще менше місця.

Отже на ринку ще лишається простір для виходу нових підприємств.

Разом з тим, учасники ринку говорять, що українські виробники, що будують фруктосховища, не завжди вміють цим користуватися. Наприклад, на початку року склалася ситуація, коли у квітні «розпакували» свої сховища відразу чотири крупні компанії.

На ринок вийшов величезний обсяг яблук, і ціни різко обвалилися. Хоча зазвичай саме в цей час на фруктах отримували найбільші заробітки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.