Органічне птахівництво є привабливою нішею для сімейних фермерів. Воно більш маржинальне, та й тягатися з важковаговиками, які виробляють звичайну курятину в промислових масштабах, невеликі фермери не в силах. Про це в ефірі AgroFM розповів Петро Багачевич, експерт з фінансування аграрного сектору IFC.

За його розрахунками, мала сімейна ферма зі 100 га землі може стабільно вирощувати для продажу 350 органічних курей щомісяця. Це 4200 голів реалізації на рік.

За них можна виручити приблизно 0,5 млн грн. Річний прибуток складе 17-20% від цього доходу, тобто приблизно 85-100 тис. грн.

«Це та сума, яка лишиться у ферми на розвиток. Уже після вирахувань на оплату праці (до 100 тис. грн), ремонт обладнання, корми тощо», — пояснює Багачевич.

Звісно, органічне виробництво має більші витрати, особливо на старті, коли треба підготувати ґрунт для вирощування кормової бази, отримати органічні сертифікати тощо. Але і ціна реалізації такої продукції теж вища.

«Органічний продукт – не масовий. Попит на нього зростає, тому проблем з реалізацією немає», — зазначає експерт IFC.

Окрім того, маючи до 20% маржі та офіційно зареєстроване виробництво фермер може взяти у банку кредит на розвиток. За рахунок цих коштів — наростити стадо, найняти більше працівників, покращити виробничі процеси, розвивати канали продажу, а отже створити передумови для отримання ще вищих прибутків, підсумував він.

До слова, нещодавно плани з вирощування органічної курятини анонсувала компанія «Агроекологія». За їх розрахунками, це набагато швидше і рентабельніше, ніж, наприклад, виготовляти органічне молоко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.