Українські фермери за сім місяців 2018 року вичерпали квоту на експорт часнику до Європейського союзу на 62,5%, тоді як раніше вона лишалася практично незаповненою. Про це на своєму Facebook повідомила Ольга Трофімцева, заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань євроінтеграції.

За вказаний період до ЄС відправлено 305,8 т часнику вартістю $56,3 тис., тоді як за 7 місяців 2017 року наторгували лише на $30 тис. Український продукт добре купують в Латвії, Естонії, Чехії та Австрії.

У 2016 році в ЄС було експортовано ще менше часнику — 75 т. Тоді ж загальні поставки на зовнішні ринки склали 195 т, і це було рекордом для України. Учасники ринку пояснювали: 70% часнику виробляється у присадибних господарствах, і внутрішнього виробництва не вистачало навіть для заповнення власної потреби. Чималі об’єми часнику (на рівні 10 тис. т) Україні доводилося імпортувати самій — з Китаю та Єгипту.

Проте висока рентабельність часникового бізнесу все частіше почала привертати увагу вітчизняних фермерів. За останні три роки площі під часником потроїлися, і, за очікуваннями виробників, будуть і далі зростати. За той же час обсяги імпорту знизилися до 6 тис. т.

Єдиною проблемою нині лишається неможливість багатьох фермерів сформувати комерційні партії вирощеного. Тому супермаркети продовжують працювати з імпортним часником — він завжди присутній на ринку у достатній кількості та якості. А український продукт продовжує падати в ціні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.