Виробництво виноградних равликів в Україні за останні два роки призупинило зростання. Уже за підсумками 2017-го спостерігалось падіння обсягів виробництва майже на 1%, а за перше півріччя 2018-го року — більш ніж ушестеро. Про це свідчать дані аналітичної компанії Pro-Consulting.

Фахівці пояснюють, що падіння обсягів вирощування равликів стало наслідком надто активного експорту в 2016-17 рр.

Зараз у фермерів настав період відновлення поголів’я. Вони активно закуповують маточне стадо, в основному у Польщі. Зважаючи, що равлики у вітчизняних умовах вирощуються на відкритому повітрі, цей процес не буде швидким. З настанням холодів молюски впадуть у сплячку.

Разом з тим, у Pro-Consulting вважають, що експортний потенціал українського равликового бізнесу вичерпається нескоро. Європейський попит на молюски зростає на 3-5% щороку, а власне виробництво закриває потребу лише на 20%.

Тобто Україна може істотно наростити поставки равликів в Європу та на інші ринки, але для цього процес виробництва має вийти на якісно новий рівень. Досі у нас половину равликів збирають в лісах.

Нагадаємо, учасники ринку очікують, що уже в 2019 році в Україні відкриється до 190 нових равликових ферм. Уже зараз нові виробництва з’являються все частіше, а, наприклад, на Прикарпатті молюсків вирощують цілими сім’ями.

Середня ціна равлика в мушлі першого класу в Україні складає 3,5 €/кг. А равликова ікра коштує €1000 за кілограм.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.