Цьогорічна пропозиція свинини на внутрішньому ринку дещо відстає від торішньої. Це спричинено меншим стартовим поголів’ям на початок року і його відставанням від минулорічних показників протягом нього, розповіла Олександра Бондарська, аналітик Асоціації свинарів України (АСУ).

Проте, за її словами, критичної ситуації немає. Більш ніж 90% потреби українського ринку закривається за рахунок внутрішнього виробництва.

Бондарська зазначає, що виробництво свинини в Україні практично навпіл розподілено між господарствами населення та промисловими підприємствами з незначною перевагою у бік останніх. Наприклад, за даними офіційної статистики, промислові свиногосподарства за 2017 рік виробили 373 тис. т свинини забійною вагою, що склало 51% від загальних обсягів виробництва в країні.

Щодо цін на живу вагу, то як і на будь-якому іншому ринку, вони формуються під дією цілої низки чинників. Головні з них:

  • співвідношення попиту та пропозиції на ринку живця;
  • тиск пропозиції свинини з-за кордону та співвідношення внутрішніх цін з імпортними;
  • валютні курси.

За даними АСУ, в перший тиждень осені ціни на ринку живця коливалися в межах 47-49 грн/кг. Проте епізодично, особливо на західній Україні, а також в південних областях відзначалися вищі цінові показники.

Такого рівня ціни досягли у відповідності до сезонних коливань упродовж трьох останніх тижнів. До цього практично все літо середні закупівельні ціни були безпрецедентно стабільними — 45-46 грн/кг.

Уже зараз торгівля ведеться на рівні 47,5-49,5 грн/кг. При цьому бачення подальшої цінової перспективи серед операторів ринку неоднозначне, говорять в асоціації. Більшість м’ясопереробників налаштовані на здешевлення свинини, проте окремі оператори вважають, що традиційне осіннє послаблення цьогоріч почнеться не так швидко.

Нагадаємо, останнім часом імпорт свинини на український ринок зріс у кілька разів. При цьому європейське м’ясо обходиться споживачам дешевше, ніж своє.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.