Тімоті Мвангі, керуючий фермою «Олелешва» (Кенія)

Як в умовах палючого сонця і сильних вітрів у східній Африці створити аграрний оазис, тепер знає Тімоті Мвангі, керуючий фермою «Олелешва» поблизу містечка Нарока (Кенія), пише The Star. Цьому його навчили канадці.

По акуратним рядам теплиць з солідною мережею водопровідних труб і крислатим кочанам цвітної капусти навіть не скажеш, що вся ця пишність знаходиться мало не в самій спекотній точці планети.

Ферма, що розкинулася на 28 га, — гордість регіону, досі відомого в основному своїм високим відсотком голодуючого населення. Тут багато що змінилося, коли сюди прийшли фахівці WE Villages — відділення канадської неурядової організації Free the Children.

Створюючи ферму «Олелешву», організація пробурила тут свердловини, але пізніше стало зрозуміло, що однією подачею води справа не обійдеться. Щоб господарство запрацювало, не обійтися без уроків землеробства.

«Олелешва» стала ще і освітнім центром. Місцева фермерка Джейн Мариндани, яка досі лише вирощувала худобу, заглибилася в садівництво.

«Все, що ми знали до того, як тут з’явилися Free the Children, були корови і кози, — каже вона. — Але тепер у всіх наших жінок є свої овочі для домашнього столу».

Втім, у «Олелешви» вистачає надлишків і для продажу. В місяць вона реалізує продукції більш ніж на $10 тис.

«Олелешва» вирощує практично всі види садово-городніх культур на зрошенні: салат, морква, помідори, цвітна і звичайна капуста, цибуля, шпинат, коріандр, баклажани, горох, морква, банани, апельсини, манго, яблука і маракуйя.

Ферма складається з 12 теплиць і 15 відкритих полів. Господарство доповнює рибний ставок, 10 вуликів і фруктовий сад.

Тут практикують органічне землеробство і тільки при необхідності використовують натуральні пестициди — золу, тирсу, цибулю, чилі і алое віра.

До роботи залучають місцевих школярів та студентів для виробництва пестицидів, а іноді й на посадку культур і збирання врожаю. До речі, для тих дітей, які допомагають фермі, діє спеціальна школа.

Аграрії «Олелешва» навчилися використовувати досить прості та ефективні технології. Наприклад, ротацію овочів: не садять одні і ті ж культури двічі в одному районі. Це допомагає боротися з шкідниками.

На фермі встановлено спеціальний холодильник для зберігання врожаю з природним холодоагентом — деревним вугіллям, який поміщається між жорсткою сіткою і солом’яним дахом. Щоранку вугілля поливають водою, що забезпечує прохолоду протягом усього дня.

“Навіть самі примхливі продукти можуть залишатися тут протягом трьох днів без погіршення стану”, — задоволений Мвангі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.