Батат вітчизняного виробництва на прилавках роздрібних мереж має коштувати в 2 рази дорожче картоплі, але аж ніяк не 80 чи 100 грн/кг. Таку думку в своєму блозі на iAgro висловив Віктор Руденко, агроном фермерського господарства «Дніпровська перлина».
Фахівець пояснює: якщо при врожайності 50-60 т/га собівартість картоплі на поливі сягає 2 грн, то батату – 4-5 грн. Тобто в роздрібі він має продаватися по 10-12 грн/кг, і тоді стане доступним українському споживачеві.
Поки що овоч продається хіба що в містах-мільйонниках, бо за нинішньою ціною його ніхто не купує. При цьому батат є корисним та поживним продуктом. Він швидко готується і його без обмежень можна вживати діабетикам.
За словами агронома, вирощування батату дещо складніше від картоплі. Рослина багаторічна, але в Україні її щороку висаджують заново, бо тропічний коренеплід не витримує низьких температур. Спочатку із батату вирощують розсаду, у квітні її пересаджують під плівку, і тримають там до середини травня. При тому, що Україні використовують лише скоростиглі сорти, збирають урожай аж у жовтні.
Руденко також розповідає, що батат практично не потребує захисту від шкідників чи хвороб. Рослина має сильне бадилля і сама протистоїть бур’янам. Короладські жуки її не чіпають, інші шкідники з’являються в дуже малих кількостях.
Товарна бульба батату, на відміну від картоплі, починається від 400 грамів і збирається лише вручну.
Нині «Дніпровська перлина» має під бататом 8,5 га. «За кілька років повинні вийти на велику врожайність (50-70 т/га), щоб знизити собівартість, і тоді спробуємо зі своєю продукцією конкурувати в Великобританії», — говорить агроном.
Вхідна ціна батату до Великобританії — 0,5 фунта стерлінга (приблизно 18 грн).