Площі під соєю в найближчі роки зростуть з нинішніх 1,7-2 млн га до 4 млн га, а її переробка з 1 млн т — до 4 млн т, прогнозує у своєму блозі на сайті «АгроІнсайдер» Оксана Просоленко, регіональний директор Асоціації «Дунайська соя».

За її словами, обсяги виробництва сої в Україні можуть збільшитися вдвічі і досягти 8 млн т. Просоленко також підкреслює, що на сьогоднішній день в Україні вже досить непогана переробна база для цієї культури і вона буде збільшуватися.

Україна вже є найбільшим переробником сої, і подальше збільшення обсягів призведе до зростання експорту соєвих продуктів, зокрема олії і шроту.

Незважаючи на те, що на внутрішньому ринку немає жодного проекту з рафінації соєвої олії, проте їх багато у сфері переробки сої.

Однак, соя — глобальний продукт, зазначає Просоленко, і Україну чекає жорстка конкуренція з Латинською Америкою і США. Але у вітчизняних виробників є перевага: вони географічно знаходиться поруч з найбільшим у світі споживачем протеїнів — Євросоюзом.

З іншого боку, Європа має свої вимоги до продукції: її цікавить не тільки стабільна якість, а й неГМО продукт, тоді як, за словами експерта, на українських полях ГМО сої — до 50%.

Зараз, за словами Просоленко, Україна цікава тільки як сировинна зона, виробник напівфабрикату, тому необхідно покращувати технології і якість кінцевого продукту, щоб конкурувати на споживчих ринках.

Раніше Микола Пугачов, заступник директора центру «Інститут аграрної економіки», повідомляв, що основною олійною, яку Україна постачала на зовнішні ринки протягом першого півріччя 2018, була соя. Її частка в експорті олійних склала 87%, або більше 1,4 млн тонн вартістю $566 млн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.