Українські аграрії цього року не доберуть кондитерського соняшнику. Про це свідчить опитування аграріїв Півдня України, які здебільшого орієнтуються на його вирощування, пише superagronom.

Виробники скаржаться на погодні умови, що заважили розвиткові рослин — повітряну засуху та високі температури.

«Серпнева температура перевищувала 30 ºС, вологість менше 15%. Пилок став стерильним і рослини не запилилися», — розповідає Андрій Щедрінов, власник «Теллус-Юг».

У його господарстві врожайність соняшнику – півтонни з гектара, а саме насіння дрібне, сухе та щупле.

Фермер вважає, що цього року кондитерського соняшнику Україні може не вистачити.

Проте, незважаючи на дефіцит, закупники все більше знижують ціни на таке насіння. Якщо торік за тонну давали 16 тис. грн, то зараз 12-14 тис. Йморівно, культуру стане невигідно вирощувати.

Микола Гумма, керівник ФГ «Воскресенськ-Агро», теж додає, що врожайність соняшнику невисока. Кілька днів, як тут почали косити новий врожай. При цьому витрати на нього постійно зростають, тому багато фермерів віддає перевагу олійному.

До слова, кондитерський соняшник вважається в Україні нішевою культурою. Учасники ринку оцінюють площі його посіву приблизно в 70 тис. га, середня врожайність складає 2 т/га. Це дає приблизно 140 тис. т валового збору на рік.

Для порівняння, в 2010 році площі під культурою були ще меншими — 15-20 тис. га.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.