Україна не пасе задніх у виробництві молока. Але спостерігається величезна розбіжність між професійними підприємствами, для яких молоко є пріоритетним або основним напрямком бізнесу, і тими, хто тримає молочну ферму лиш у якості соціального проекту. Про це розповів Андрій Ярмак, економіст інвестиційного відділу ФАО, «Прогресивним фермам».

Фактично, говорить Ярмак, ті, хто на високому рівні займаються молоком, мають позитивну ситуацію в найгірший рік. Наприклад, в 2014-15 роках вони мали 25-30% рентабельності. На сьогоднішній день ситуація значно краща.

Найслабкішою ланкою українського молочного бізнесу лишається переробка. «У нас є непогані переробники, але вони практично не експортують продукцію, бо виробляють цільномолочку, яка не орієнтована на експорт, — розповідає фахівець. — І ціла низка підприємств, орієнтованих на експорт, але їх продукція не була нікому потрібна, крім Росії».

Останні зараз перейшли а сировинну схему: виробляють сухе молоко, масло аби-якої якості. І його продають на зовнішні ринки. Навіть якщо це неефективно.

При цьому ті, хто орієнтується на аналогічну продукцію, але високої якості, мають чергу міжнародних покупців і жодних проблем з реалізацією.

На думку економіста ФАО, основна тенденція на сьогодні – це кооперація професійних виробників молока.

«В найближчі місяці буде анонс про створення кооперативного переробного заводу. Очікую, що він стане найсучаснішим та найдорожчим підприємством з переробки молока в Україні», — додав він.

Нагадаємо, попри зниження кількості корів в Україні останнім часом зростає виробництво молока екстра гатунку. І ціна на нього.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.