Італійські фермери перебувають у кризі. Вони змушені нести втрати через низькі ціни на пшеницю, посуху, а деяким компаніям навіть доводиться імпортувати зерно. Але окремі ферми знайшли для себе відмінне рішення проблем: вирощування ненаркотичних конопель.

Як повідомляє The Guardian, Італія узаконила вирощування конопель тільки в 2016 році. За цей час площа землі, відведеної під культуру, збільшилася з 400 до 4000 га.

Закон дозволяє фермерам культивувати рослини, які містять до 0,2% психоактивних сполук.

Тепер італійці виробляють з конопель навіть будматеріали, макаронні вироби та печиво.

«Бум у вирощуванні конопель є відмінним прикладом здатності сільськогосподарських компаній відкривати нові кордони», — вважає Роберто Монкальво, президент Coldiretti, найбільшої фермерської асоціації Італії.

Особливо чітко можна простежити, як фермерам вдається долати кризу завдяки вирощуванню конопель в невеликому зеленому оазисі під назвою Сицилія.

За розвитком коноплярства тут стоїть Сальво Скудері, президент кооперативу «Colli Erei». 41-річний фермер тільки закінчив збирати коноплю, яка піде на виготовлення макаронних виробів, олії та борошна. В цьому році Скудері і ще 20 членів кооперативу разом зібрали 150 тонн насіння.

«Конопля врятувала наш бізнес, — каже фермер. — У цьому році ми заробили в 10 разів більше, ніж отримували на пшениці, і це дозволило нам найняти чотирьох робочих».

І дійсно, якщо пшениця дає €250 прибутку на гектар, то коноплі — понад €2500. Це стимулює багатьох сицилійських фермерів вдихнути нове життя в свої глинисті поля, і замінити традиційну зернову на високоприбуткову культуру.

Роки монокультурного вирощування пшениці – велика проблема для Італії. Це посилює ерозію ґрунтів і незабаром може зробити місцеві землі неродючими, каже Даріо Джамбалво, професор сільськогосподарських наук в Університеті Палермо.

Але останнім часом площі під пшеницею зменшилися на 7,4% в Південній Італії і більш ніж на 9%  на півночі країни. Загальне виробництво твердої пшениці за останній рік впало на 4%.

Ось чим допомагає перехід до культивування конопель, каже експерт.

На думку Джамбалво, нова культура стане реальною можливістю диверсифікації сільського господарства і хорошим рішенням для відродження занедбаних і менш родючих земель.

До 1940-х років Італія була найбільшим у світі виробником конопель після Радянського Союзу. Тоді в Італії тут були засаджені коноплями 100 тис. га. Після війни і переходу до синтетичних волокон культивування конопель різко впало.

Тенденцію до скорочення посилила кампанія проти вживання наркотиків, в 1961 році місцевий уряд підписав єдину конвенцію про наркотичні засоби. Далі площі під культурою тільки знижувалися.

«Конопля чекала 60 років, щоб повернути своє законне місце», — говорить Скудері. І додає, що, можливо, з часом це сприятиме легалізації рослин з рівнем психоактивних речовин більше 0,2% для використання в медицині.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...