Фото: uznews.uz

В Ізмірському технологічному інституті (Туреччина) вчені з кафедри молекулярної біології і генетики вивели новий сорт томату, смакові якості якого не тільки не погіршуються в стресових умовах, а навпаки — поліпшуються, повідомляє EastFruit.

Селекціонери стверджують, що надлишок води або солей в ґрунті тільки підсилюють смак томату.

До того ж, нововиведений сорт демонструє на 50% вищу врожайність, ніж поширені сорти. За словами вчених, з площі в 93 кв. м зазвичай збирають близько 12 тонн томатів, в той же час їх томат дозволяє зібрати 17 тонн з тієї ж площі.

Розробкою такого сорту селекціонери змушені були зайнятися через те, що в основних районах-виробниках томату в Туреччині внаслідок внесення великої кількості добрив і зрошення підвищився рівень солей в ґрунті.

Також повідомляється, що цей сорт стане доступним виробникам через три роки, так як ще потрібен час на завершення процесу його реєстрації.

Нагадаємо, в кінці липня поточного року томати в Туреччині у порівнянні з 2017 роком подорожчали майже на 400%. У країні почався дефіцит цього овочу, викликаний переходом деяких виробників на вирощування бананів, а також великою кількістю зіпсованих томатів, які виробники просто викинули. Таким чином, пропозиція томату в Туреччині скоротилася, а ціна піднялася до $1,5-2 за кілограм.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.