Автентичний гуцульський сир — овеча бриндзя скоро стане першим продуктом від нашої країни, що здобув визнання у Європі та отримав марку географічного зазначення. Про це заявили у Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів, повідомляє «Укрінформ».

Бриндзя — сир, що виготовляється з овечого молока за допомогою ферменту з натурального сичуга (шлунок) свійської худоби. Найважливіша цінність такого сиру — у його екологічності та натуральності.

У асоціації наголошують, що такий продукт виготовляється лише в Україні. Своїм корінням він сягає XV століття, а його рецепти передаються в українських сім’ях із покоління у покоління.

Таким чином, отримання марки географічного значення має на меті не лише захист продукту, а ще й його просування на закордонних ринках.

Так, завдяки отриманню марки географічного значення популярності набули шампанське та коньяк, сири рокфор та пармезан. Нанесення цього знаку засвідчує високу якість продукту, тривалу традицію його виробництва та особливий зв’язок з територією, де він виготовляється.

Нагадаємо, 2 вересня у Рахові відбудеться уже традиційний фестиваль «Гуцульська бриндзя», під час якого відвідувачі зможуть покуштувати бриндзю та традиційні страви з неї, познайомитися з гуцульським побутом та культурою та послухати виступи фольклорних колективів. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.