Підприємство з переробки меду в Україні окупається через рік з невеликим, точніше 13 місяців. Про це свідчать розрахунки аналітичної компанії Pro-Consulting.

Фахівці виходили з того, що виробнича потужність такого об’єкту складе 20 т меду щодоби або 5000 на рік.

Розміщувати підприємство вони радять в місцях найбільшого скупчення пасік, фактично вони стануть основними постачальниками сировини. Велике значення має екологічна обстановка в місці розташування, так як вона впливає на якість кінцевого продукту.

В ідеалі підприємство повинно отримати еко-сертифікат, що збільшить кінцеву ціну продукції приблизно вдвічі, зазначають у Pro-Consulting.

Експерти також додають, що у структурі інвестицій в переробку меду найбільше коштів (63,6%) піде на закупівлю сировини. Решта статей витрат – придбання приміщення, обладнання тощо — займе 36,4%.

До слова, Україна зараз є найбільшим постачальником меду в країни Європейського союзу. Але купують наш солодкий продукт там недорого — майже по $2 за кілограм.

Вся справа в тому, що продає Україна сировину, а не готову продукцію. Трейдери скуповують мед, зливають його в бочки і експортують без жодної доробки чи брендування. Приблизно 80% обсягів – соняшниковий мед.

Натомість європейці шукають унікальний продукт, нові смаки та поєднання, а також органічний мед. За нього там готові платити, і попит дуже високий.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.