З допомогою біотехнологій можна використовувати сільськогосподарські рослини в якості виробників певних речовин, розповів вчений Станіслав Ісаєнков, заввідділом Інституту харчової біотехнології та геноміки НАН України, в ефірі радіо «Вести».

Бактерії, наприклад, кишкова паличка застосовуються для виготовлення антибіотиків. Їх можна робити і з допомогою рослинних технологій. У цьому випадку собівартість продукту виходить набагато нижче.

Кишкова паличка вимагає біореактора, додаткового обладнання, певну температуру, а рослини просто сіються і забираються комбайном, пояснює Ісаєнков.

Речовини, які можуть виробляти рослини, використовуються, по-перше, у фармакології, по-друге, в харчовій, і по-третє — хімічній промисловості. Системи синтезу в біотехнологіях сьогодні настільки ефективні, що хімічний синтез в деяких випадках набагато більш витратний.

Рослини можуть служити непоганими біореакторами, наприклад, накопичувати в собі корисні елементи. Наприклад, інсулін можна вирощувати, а не синтезувати. Така технологія вже використовується в США. При цьому рослинний інсулін істотно дешевше.

Інсулін не характерний для рослинного організму, тому в геном рослини додають тваринний ген, що виробляє цей необхідний медичний препарат. Вже є подібна розробка на соняшнику.

Вчені також випробують вирощування антитіл та інших сполук для потреб фармакології.

Збільшення за допомогою біотехнологій ненасичених жирних кислот у деяких рослинах може зменшити навантаження на водні ресурси, адже риби у світовому океані стає все менше. Грубо кажучи, вживання цих рослин у їжу може замінити риб’ячий жир.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.