Виробники винограду в округах Напа і Сонома (CША) прагнуть розширити середовище проживання корисних для агробізнесу комах, включаючи диких бджіл, шляхом посадки квітів на територіях виноградників, пише видання California Agriculture.

Незважаючи на те, що запилювачі не потрібні для виробництва винограду, аграрії розуміють, що така практика може принести додаткову цінність їх винам в результаті підвищення стійкості виноградників.

До того ж, виноградна лоза вбирає з землі додаткові речовини від навколишньої флори. Чим більше квітів навколо виноградника, то багатший і вишуканіший “букет” майбутнього вина.

Дикі бджоли запилюють як дикі рослини, так і декілька ключових сільськогосподарських культур, таких як мигдаль, кісточкові фрукти й дині. Сьогодні популяції диких бджіл знаходяться в занепаді, переважно через втрату середовища проживання, що в значній мірі обумовлено агараною експансією.

Вивчення популяцій цих комах на виноградниках показало, що їхня кількість зростає після посіву дикорослої флори, особливо фіолетової пижми, квітки єпископа та дикої моркви.

Такого висновку дійшов Х’юстон Вілсон, автор дослідження про диких бджіл спільно з відділенням ентомології Каліфорнійського університету в Ріверсайді.

Досвід виноградарів зі збереження бджіл — це частина регіональної програми сталого розвитку.

Практика ведення агробізнесу зі збереженням біорізноманіття привертає увагу споживачів, відзначають фахівці, і може побічно підвищити прибутковість таких господарств.

Крім того, квіти додають приголомшливого візуального ефекту виноградникам, куди винороби привозять своїх клієнтів на дегустацію вин.

Як ми писали раніше, Джим Даунінг, випусковий редактор журналу “California Agriculture”, що поширив дослідження про диких бджіл, отримав золоту премію від Міжнародної асоціації з поліпшення комунікацій (ACE) на конференції, присвяченій поширенню інформації про сільське господарство.

AgroDay продовжить розповідати про найцікавіші аграрні проекти, які отримали визнання ACE.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.