Більше 90% відходів харчової промисловості можуть у подальшому використовуватися в сільському господарстві, розповідає в своєму оглядовому матеріалі видання Delo.ua. Це може бути якісний корм для корів, свиней та інших тварин, цінне органічне добриво — варіантів переробки залишків і відходів безліч.

Наприклад, великий проект з утилізації відходів реалізує ПАТ «Гнідавський цукровий завод». Завод закупив спеціальні пресувальної установки для віджиму жому і будує спеціальні склади для подальшої його переробки.

Компанія встановить обладнання і для роботи з дефекатом (відходи після очищення соку цукрових буряків), який після переробки стає цінним добривом. Дефекат й роскисляє грунт, й має багато поживних речовин, у тому числі мікро- і макроелементи.

До речі, виробники пива Carlsberg Ukraine та AB InBev Efes використовують партнерів для утилізації чи переробки відходів. Наприклад, їхній партнер «Славутич-Тара» в своїх цехах переробляє пивну дробину і пивні дріжджі. Обсяги постійно зростають: якщо у 2016 році «Славутич-Тара» закупила 33,7 тис. тонн пивної дробини, то в 2017-му — вже 61,7 тис. тонн.

Завдяки сучасним технологіям переробки з дробини отримують біологічно повноцінний продукт, що використовується в тваринництві. У рідкому і сухому вигляді він добре підходить для годівлі риб або великої рогатої худоби. Так, для корів пивна дробина має ефект молокогонності, а пивні дріжджі забезпечують відчутний приріст у вазі.

Як повідомляє Delo.ua, при правильному підході, із загальної кількості закуплених відходів пивного виробництва кінцева утилізація проводиться тільки в 2% загального обсягу. А 98% використовуються у виробничих та операційних процесах, які базуються на принципах циркулярної економіки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.