В Україні важко знайти якісне насіння для вирощування мікрозелені. Натомість імпортне – занадто дороге. Про це виданню «Агро-Юг» розповів Іван Воробйов, колишній шеф-кухар, а тепер – засновник ферми «Порція здоров’я».

Новою справою Воробйов займається п’ятий рік. Вирощує на мікрозелень 15 видів культур, серед яких соняшник, гірчиця, горох, кінза, цибуля, редиска, базилік, рукола, амарант, огірок тощо.

Фермер розповідає, що найголовніше у цій справі — насіння. Сама рослина росте 2-3 тижні, тому сіють та збирають врожай часто.

«Купуємо насіння у професійних виробників, а воно погано росте. Здаємо на аналізи – заражене. Фірма розводить руками, хоча торгує насінням не перший рік», — розповідає Воробйов.

Високий відсоток урожаю із вітчизняного насіння доводиться бракувати, доходить до 50%.

«Ось 600 боксів посадили і половину винесли на смітник. Колись відсоток псування складав 10-15%. Зараз «танцює» від 15% до 50%, в залежності від партії насіння, від дощу на вулиці, вологості повітря, якості води», – пояснює підприємець.

Також інколи виникають проблеми зі шкідниками. Для боротьби з ними застосовують біопрепарати, ставлять контейнери один на другий, клеять липкі стрічки.

Ще одна складність у вирощуванні мікрозелені – брак професійних кадрів. Студентів не вчать усіх нюансів проростання зелені на ранніх стадіях. «Тут густий посів і тільки початкова стадія зростання. І як працювати з цим, вони не знають. Вони застосовують методи для звичайних рослин, а тут все по-іншому», – додає Воробйов.

Нагадаємо, раніше AgroDay писав, що на десяти сотках мікрозелені можна заробити $33 тис. Проте самі виробники досі говорять про проблеми з реалізацією такої продукції, вигідно збути її можна хіба що через крупний рітейл.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.