Аномальна спека і рясні дощі цього літа суттєво вплинули на європейський ринок винограду і вина, причому на різних регіонах ці погодні умови позначилася з прямо протилежним ефектом, повідомляє “Крим.Реалії”.

Так, наприклад, винороби Німеччини цілком задоволені і навіть кажуть, що їхнє вино 2018 року увійде в історію, настільки велика кількість сонця сприятливо вплинула на розвиток винограду. Адже зазвичай ця порівняно холодна країна відчуває потребу в додаткових сонячних днях.

Радіє і Іспанія. Там теж очікується феноменальний урожай винограду. Іспанцям сонця було навіть занадто багато, зате там все вдало склалося з режимом опадів.

Чого не скажеш, наприклад, про Краснодарський край Росії. Через нерівномірні кліматичні умови урожай там буде меншим, зокрема це відіб’ється негативно на шампанських винах.

Для України екстремальними умовами можна назвати тільки дощі, які пішли не вчасно — коли виноград був вже готовий до збору. Через це ягоди полопалися, і на них почалася сіра гниль. В основному виноградарям її вдалося побороти додатковими обробками.

Кількісно і якісно виноград в цьому році не постраждав, запевняє Євген Сеган, бренд-амбасадор Inkerman.

“Чому те, що німцеві добре, — російянам виявилося погано? — ставить він питання і відповідає на нього. — Справа в тому, що ягоді і лозі потрібно не однокомпонентна умова, щоб якість продукту була високою. Потрібно не тільки сонце, але і достатня кількість вологи, причому вона має надходити в певному ритмі”.

Останнім часом волога винограду була зовсім не потрібна і навіть небезпечна.

У той же час нестача її в Криму, за словами Сегана, могла створити сприятливі умови. Там, за його припущенням, виноград теж міг бути ураженим сірою гниллю, але під впливом посухи вона перероджується в благородну цвіль та починає переробляти своїми ферментами вміст ягоди. І з такої сировини виходить вино з унікальним букетом.

Враховуючи, що у Європи успішний рік, а світове виробництво буде дуже високим, це спричинить зниження цін на світовому ринку сировини, кажуть експерти. Але наскільки на цьому тлі конкурентною буде українська сировина, прогнозувати не беруться.

Сценарій може виявитися позитивним, наприклад, за рахунок того, що червоні сорти через велику кількість тепла зможуть досягти хорошої поліфенольної зрілості.

Втім, на думку фахівців, українське виноробство важко назвати конкурентоспроможним. Але виходячи не з його якості, а швидше собівартості виробництва. “Коли вино приїжджає в Європу, воно стає невиправдано дорогим”, — пояснює Сеган.

За його словами, у кримських вин шансів в Європі ще менше. Санкції, накладені на територію Криму, виконуються дуже суворо — принаймні в тих країнах, які не підтримали анексію. А вони мають найбільш розвинені виноробні ринки.

У всякому разі на зарубіжних конкурсах кримські учасники помічені не були.

До речі, після анексії півострова Україна втратила як мінімум НДІ “Магарач” з його базою вирощування виноградних сортів, в тому числі аборигенних. Але це, на думку Сегана, питання швидше філософське.

Аборигенний сорт відрізняється тим, що виник і розвинувся на певній території. Однак Причорномор’я, включаючи Крим, в цілому досить бідне на аборигенні сорти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.