З просуванням збору врожаю в Україні дешевшають овочі. Тільки з початку тижня фермери відзначають зниження цін на цибулю на 36%, пише «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

Цибулю залежно від якості вже продають по 3,5-4,5 грн/кг, Хоча ще тиждень тому ціни трималися на рівні 5-6 грн/кг.

Поступатися в ціні фермерам доводиться через помітне зниження попиту. Крім того, якість продукції стрімко погіршується, і зниження ціни хоч якось стимулює темпи збуту.

Можливою альтернативою для овочівників міг би стати експорт цибулі за більш високими цінами. Але для цього необхідно попрацювати над її якістю, калібруванням і упаковкою. А також забезпечити зберігання, як мінімум, до січня-лютого.

Наприклад, щоб постачати цибулю на європейський ринок, необхідно калібрувати овоч за розміром — 40-60, 50-70 чи 60-80 мм. А також підбирати правильні сорти: європейці віддають перевагу яскравому жовто-коричневому забарвленню і приплюснутим формами.

Однак експерти зазначають, що вітчизняні виробники не готові до настільки ретельної доробки своєї продукції. Їм легше збувати урожай невибагливому внутрішньому споживачеві.

Відзначимо, що крім цибулі спостерігається і зниження цін на моркву. З початку тижня в українських господарствах цей овоч подешевшав на 18%.

Сьогодні морква скуповують по 5-8 грн/кг проти 6-10 грн тижнем раніше. Зниження цін пов’язують із сезонним зростанням пропозиції при досить стриманому попиті. Що оптовики, що торгові мережі купують невеликі партії, пояснюючи це низькими темпами продажів у роздрібній торгівлі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.